Followers

Monday, June 28, 2010

smbungan cooking terms


mirepoix ini lah rupa bahan2nye..tiga bhan ni la yg di beri nama mirepoix..
 
 mirepoix adalah bahasa atau cooking terms dari bahasa prancis yg d terjemah kan dlm bhasa org british.. yg berbunyi.. aromatic vegitable use as flavoring stock sauce an soup.. atau pun dalam bahasa malaysia sayuran beraroma yang di gunakan untuk memberi rasa di dalam stock,sauce dan soup.

sayuran itu adalah ..onion,caroot,celery ada jg yg tambah leek..yang ni dinamakn red mirepoix.sebab apa red? sebab ada carrot..white mirepoix pulak tak ada caroot.....so ada 2 jenis mirepoix..white mirepoix selalunya guna kat soup atau stock putih yg nk clear seprti fish stock dan potato soup ..

penggunaan mirepoix sangat penting dalam masakn barat..bahan2 ini yang membuatkn masakn mereka berbau harum n macam sedap je..rasa pun best sebab bau yg buat deria kita terangsang..

memasak n bahan masakan memang tak ada batasan..tapi teknik dan cara yg betul buat masakn tu nmpak lebih baik dan lebih enak...so tak kesah la klu nk guna atau tak nak guna ...

No comments:

Post a Comment